Henrik Molenius, ny styrelseordförande i Ankarsrum Electric Motors AB!

Det är naturligtvis extra hedrande för en värmlänning att bli styrelseordförande i ett industribolag i en bruksmiljö med anor sedan 1655. Vi värmlänningar gillar ju verkligen brukstraditioner.

Det är också spännande att komma in i svensk verkstadsindustri. Jag tror få en fortsatt renässans för svensk produktion, som en konsekvens av pandemi samt alltför långa och ibland komplicerade produktionskedjor. Det är också svårt att kombinera hållbarhet med långa globala produktionskedjor.

Under alla mina år i bank träffade jag många industribolag både i bra och dåliga tider. Just erfarenhet av olika ekonomiska cykler tycker jag är viktig och något jag aktivt kan bidra med.

De som känner mig vet också att jag älskar svensk export.

Vad har du för erfarenhet av styrelsearbete?

I grund och botten är jag bankman, efter 25 år i Nordea och två sparbanker. De dryga 10 åren som VD i Varbergs Sparbank och vice VD i Sparbanken Västra Mälardalen innebar deltagande i många styrelsemöten.

Utöver mina egna bolag och numera Ankarsrum Electric Motors, sitter jag numera i styrelsen för två finansiella företag, två fastighetsbolag i Karlskoga, två sågverk i Västmanland och Dalarna samt en träkoncern i Varberg. Därtill några mindre relaterade bolag, som holdingbolag och vilande dotterbolag.

Nästan alla styrelseuppdrag är nära en eller några (fysiska) ägare. Det brukar gynna förmågan att fatta sunda och långsiktiga beslut.

Har du några tankar kring företagsamhet?

Alla företag måste göra något som efterfrågas, och måste våga ta rimligt betalt. Jag tror också på att bli lite bättre varje dag, det brukar i längden vara lättare än stora förändringar. Ordning och reda gillar och uppskattar jag, för då får man mer tid för det roliga som för mig är kunder och affärer. Jag tycker också att fakta på bordet är självklart vid större beslut.

 

Några kuriosa om Henrik?

Jag skrev min debutroman Businezz år 2018, kanske mest för att få ur mig en bok som jag gått med i nästan 20 år. Efter boken har det dock visat sig att jag är en del av ”författarsläkten i norr”, som ju innehåller alltifrån många klassiska författare t.ex. Sara Lidman och Stieg Larsson, och till nya författare som Stina Jackson. Det ger naturligtvis inspiration att skriva mer.

Henrik Molenius